Rozhodnutie o určení sídla úradu v Stropkove považujú za bezočivé

04.09.2003 Celý región

Rozhodnutie vlády SR o určení sídla nového obvodného úradu v Stropkove považuje občianske združenie (OZ) Chránime kraj pod Duklou so sídlom vo Svidníku za be...
Rozhodnutie vlády SR o určení sídla nového obvodného úradu v Stropkove považuje občianske združenie (OZ) Chránime kraj pod Duklou so sídlom vo Svidníku za bezočivé. Uvádza sa to vo vyhlásení, ktoré médiám poskytol 20. augusta predseda OZ Milan Cocuľa.

Vláda SR svojím rozhodnutím v ten deň nerešpektovala vôľu občanov okresu Svidník, ktorí svoj nesúhlas s nezriadením úradu vo Svidníku vyjadrili v petičnej akcii, doručenej úradu vlády SR.
Cocuľa, ktorý je aj poslanec Prešovského samosprávneho kraja za volebný obvod Svidník, naznačil, že v okrese Svidník sú možné výraznejšie prejavy nespokojnosti s týmto vládnym rozhodnutím. Nahlas sa hovorí o blokácii hlavného medzinárodného cestného ťahu k hranici SR s Poľskom vo Vyšnom Komárniku na území toho okresu. Na druhej strane predseda OZ konštatoval, že poslednou inštanciou, kde sa dá vládne rozhodnutie zmeniť je Národná rada SR. \"K členom zákonodarného zboru budú smerovať naše aktivity, \" poznamenal. Ich nespokojnosť s vládnym rozhodnutím korunuje aj fakt, že premiér SR počas nedávnej návštevy sľúbil, že vláda prijme také rozhodnutie, na základe ktorého sa bude môcť Svidníčanom pozrieť \"priamo do očí\".

Podľa pôvodného vládneho návrhu Koncepcie usporiadania miestnej štátnej správy a vytvárania sídiel obvodných úradov mal byť sídlom obvodného úradu Svidník, a nie asi 15 km vzdialený Stropkov. V pripomienkovom konaní sa však objavila jediná námietka v tejto súvislosti, ktorú vznieslo ministerstvo dopravy vedené Pavlom Prokopovičom zo Stropkova.
Cocuľa požiadal listom zo 6. augusta t. r. o stretnutie predsedu vlády SR Mikuláša Dzurindu \"podľa možností\" do 20. augusta, teda ešte pred konečným rozhodnutím vlády. Nestalo sa tak. V pondelok 18. augusta dostal Cocuľa písomnú odpoveď v podobe kópie listu riaditeľky Kancelárie predsedu vlády SR Viktórie Jančošekovej riaditeľovi Kancelárie ministra vnútra SR Vladimírovi Pčolinskému, ktorým oznamuje, že žiadosť predsedu OZ mu odstúpili na priame vybavenie.

Podľa Cocuľu reforma verejnej správy je potrebná, ale musí byť reformou postavenou na odborných kritériách a efektívnosti. \"Nie na bizarnom tvrdení, že Svidník má oproti Stropkovu o deväť percent menej centrálnejšiu polohu vo vzťahu k územiu, ktorá má spadať pod nový obvodný úrad, \" podčiarkol.
Ministerstvo vnútra SR zaregistrovalo OZ 31. júla t. r.

Podľa stanov je prioritou a cieľom činnosti OZ organizovanie podujatí a akcií v oblastiach historicko-kultúrneho dedičstva so zameraním na rozvoj kultúry, školstva, športu a sociálnej sféry. Napomáhať osvetovými formami dobrému spolunažívaniu občanov na národnostne a konfesijne zmiešanom území pod Duklou, čo sú v rozhodujúcej miere okresy Svidník a Stropkov.
(jj)
 

Vyberte región